• «Η κοινωνικη και αλληλεγγυα οικονομια ειναι μια ιδεα που οραματιζομαστε εδω και 200 χρονια […]. Επαφιεται σε εμας να συνδυασουμε τις ικανοτητες μας και να υλοποιησουμε αυτες τις προσπαθειες»

  - Paul Singer, Εθνικός Γραμματέας για την Κοινωνική Οικονομία στη Βραζιλία 

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί για την αλληλέγγυα οικονομία. Ωστόσο, εκείνος του RIPESS, του διεθνούς δικτύου για κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, είναι ιδιαίτερα χρήσιμος: “Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι ένα κίνημα που στοχεύει στην αλλαγή του παρόντος κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Οι αρχές της αλληλέγγυας οικονομίας αποτελούν τα νέα θεμέλια-αρχές που βασίζονται στην αλληλέγγυα ανταλλαγή και που συνδυάζουν τις ανάγκες του ατόμου με τις ανάγκες της κοινότητας.

   

  Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύπλοκο αλλά με απλά λόγια αυτό που στην ουσία σημαίνει είναι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους ανά τον πλανήτη. Η οικονομία θα πρέπει να φροντίζει τις ανάγκες όλων αντί να δημιουργεί περισσότερες ανάγκες. Έτσι, οι εθνικές και διεθνείς στρατηγικές θα πρέπει να δημιουργούν τις συνθήκες και να θωρακίζουν το πλαίσιο για να πετύχει αυτό.

  Ποιοι αποτελουν την αλληλεγγυα Οικονομια;

  Είναι οι άνθρωποι που βγαίνουν χαμένοι από το υπάρχον σύστημα ή οι άνθρωποι που απλά θέλουν να δράσουν διαφορετικά με το να ανταλλάσσουν, να μοιράζονται, να χρησιμοποιούν και να παράγουν μαζί πόρους. Οι εναλλακτικές για το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα είναι τόσο παλιές όσο και το ίδιο το σύστημα. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην αλληλέγγυα οικονομία μπορεί να χρησιμοποιούν προϊόντα fair-trade, να παράγουν αγαθά και υπηρεσίες συλλογικά ή να απoκτούν πόρους και αγαθά συλλογικά. Μπορούν να συναντιούνται σε τοπικά συστήματα ανταλλαγών ή να χρησιμοποιούν τα δίκτυα για να οργανώνονται και να ενημερώνονται.

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η SUSY;

  Το SUSY είναι ένα πρόγραμμα που συνδέει και αναδεικνύει παραδείγματα αλληλέγγυας οικονομίας έτσι ώστε οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται και συμμετέχουν σε τέτοιες αλληλέγγυες πρωτοβουλίες μπορούν να διασυνδέονται και να αλληλοεπιδρούν. Και το πρόγραμμα στοχεύει στο να διαδώσει και να μοιραστεί την ιδέα αυτής της οικονομίας σε όλο και περισσότερα άτομα. Με το να συλλέγουμε και να μοιραζόμαστε τέτοια παραδείγματα στοχεύουμε στο να αποκτήσουμε νέα οπτική για την αλληλέγγυα οικονομία .Ελπίζουμε να πυροδοτήσουμε συζητήσεις έτσι ώστε να ανακαλύψουμε νέες μελλοντικές δυνατότητες και ευκαιρίες για την εδραίωση της αλληλέγγυας οικονομίας .Ταυτόχρονα - όπως και άλλες πρωτοβουλίες για την αλληλέγγυα οικονομία - χτίζουμε δεσμούς με πολιτικούς σε καίριες θέσεις (λήπτες αποφάσεων) για να αυξήσουμε την υποστήριξή τους σε αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής και δράσης.


  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ SUSY ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


  Η ιστοσελίδα έχει δημιουργηθεί με τη χρηματική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας βρίσκεται υπό τη μοναδική ευθύνη του προγράμματος SUSY και υπό καμία συνθήκη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   

  Facebook
  Twitter
  Youtube